Motor

Ook voor een motoropleiding ben je bij ons aan het juiste adres. Onze motorinstructeurs hebben jarenlange ervaring en een bijzonder hoog slagingspercentage.

Gratis kleding

Voor de lessen en praktijkexamens kun je gratis een helm, motorlaarzen en een motorjas van ons gebruiken.

Categoriën

Voor het behalen van het motorrijbewijs zijn er verschillende categorieën. Je leeftijd is bepalend voor de categorie waarin je examen doet en daarna mag rijden.
De volgende categorieën motorexamens zijn mogelijk:

 • A1 - maximaal 11 Kw
  A1 is voor de lichtste motorfiets (11 KW maximaal). Vanaf 18 jaar mag je hiervoor praktijkexamen doen (vanaf 17 jaar praktijkles).
  Je moet zowel theorie- als praktijkexamen doen.
  Het praktijkexamen bestaat uit een onderdeel voertuigbeheersing (AVB) en een onderdeel verkeersdeelneming (AVD).
 • A2 - maximaal 35 Kw
  A2 is voor de middelzware motorfiets (35 KW maximaal). Vanaf 20 jaar mag je hiervoor praktijkexamen doen, als je 2 jaar rijbewijs A1 in bezit hebt.
  Vanaf 1 januari wordt het mogelijk om vanaf 20 jaar direct examen te doen voor de categorie A2. Je moet dan zowel theorie- als praktijkexamen doen, hier bestaat het praktijkexamen dan ook weer uit de onderdelen voertuigbeheersing (AVB) en verkeersdeelneming (AVD).
 • A - zware motorfiets
  A is voor de zware motorfiets, vanaf 22 jaar mag je hiervoor praktijkexamen doen, als je 2 jaar in bezit bent van rijbewijs A2.
  Wanneer je geen rijbewijs A2 hebt, dan mag je voor deze categorie pas examen doen vanaf 24 jaar. Je moet dan theorie en praktijkexamen doen.
  Het praktijkexamen bestaat uit de onderdelen voertuigbeheersing (AVB) en verkeersdeelneming (AVD).

Nieuwe regels voor het motorrijbewijs

Het  is mogelijk om voor de categorie A (vol vermogen) praktijkexamen te doen vanaf 21 jaar. Je moet dan theorie-examen, examen voertuigbeheersing(AVB) en praktijkexamen verkeersdeelneming (AVD) doen. Wanneer je voor dit examen slaagt voordat je 24 bent, komt er een code (80) op je rijbewijs te staan. Met deze code mag je een onbeperkt driewielig voertuig rijden, maar ook een lichte motorfiets (A1) en een middelzware motorfiets (A2). Na 2 jaar vervalt de code 80 op je rijbewijs, en mag je dus een zware motorfiets rijden. Wanneer je de leeftijd van 24 bereikt vervalt de code overigens ook.

Heb je op dit moment een rijbewijs voor de categorie A2 (max. 35 Kw) en wil je na 2 jaar rijbewijs A, dan moet je het praktijkexamen A getrapt doen. Je moet dan geen AVB en theorie-examen meer doen. 

Wanneer je op je 18e A1 rijbewijs hebt gehaald, kun je kiezen of je bij 20 A2 getrapt examen wil doen, of wachten tot 21 en dan praktijkexamen A te doen met de code 80 zoals hierboven beschreven. Je mag dan dus een onbeperkt driewielig voertuig besturen, of een motorfiets voor de categorie A2 (35 Kw). Na 2 jaar vervalt dan code 80 en heb je zonder verder examen rijbewijs A. 

Zo gaat het bij het praktijkexamen motor van het CBR

Terug naar de bovenkant van de website